Günlük kalori ihtiyacının hesaplanması, beslenme takibinde ilk adım olmaktadır. Doğru ve kolay kalori hesaplama ile garanti sonuçlar alınmaktadır. Kalori hesabı yaparken kilo, yaş, boy ve cinsiyet gibi faktörlerin göz önüne alınması gerekmektedir. Yağ oranının da hesaba katılması, kalori öğün dengesine ulaştırmaktadır. Kilo verme, koruma veya kilo alma süreçleri için farklı hesaplamalar yapılmaktadır. 

Kilo vermek isteyenler, alacakları kalori miktarını hesaplayarak kalori açığı oluşturmaya çalışmaktadır. Çok fazla kalori açığı bırakmak bedende stres oluşturacağından, kilo verme sürecine zarar vermektedir. Yavaş ve kararlı kilo verme, uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Kalori almak isteyenlerse, günlük aldıkları kaloriden daha fazla besin tüketmektedir.

Günlük Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Günlük hesaplama aşağıdaki kriterlere göre yapılmaktadır.

  • Yaş, vücut ölçüleri ve aktivite seviyesi bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Kalori hesaplaması için farklı metotlar seçilebilmektedir.
  • Vücut yüzeyi alanı ne kadar fazla olursa, kalori ihtiyacı da o kadar fazla olmaktadır. 
  • Günlük kalori ihtiyacının belirlenmesinde, cinsiyet de önemli bir yer teşkil etmektedir.

Vücudun bir günde harcadığı enerji miktarı göz önüne alındığında, kaç kalori almalıyız günde sorusu gündeme gelmektedir. Alınan kalori ile harcanan kalori miktarı eşit olursa, vücut ağırlığı sabit kalmaktadır.

Zayıflamak veya kilo almak isteyenler, kaç kalori almalıyım sorusunu sormaktadır. Günlük kalori hesabı yapılabilmesi için tüketilen besin miktarlarının günlük olarak listelenmesi gerekmektedir.

Günlük Kalori İhtiyacı İçin Neler Yenmelidir?

Nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili sürekli yeni bilgiler duyan kişiler, günde kaç kalori alması gerektiğini merak etmektedir. Kilo almak isteyenlerin tüketmesi gereken besinler farklı olmakla birlikte diyet kalori hesaplama işlemi de farklı olmaktadır.

İyi bir fiziğe sahip olmak isteyenlerin kalori fazlası besinlerden uzak durması gerekmektedir. Kilo vermek isteyenler hesaplama günlük kalori gerçekleştirdikten sonra yumurta, yulaf ezmesi, az yağlı etler ve yeşil yapraklı sebzeler tüketmektedir.

Önerilen İçerik: Kafein Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Erkek ve kadınların günlük kalori ihtiyacı farklı olmaktadır. Kalorisini kendi hesaplamayanlar için kalori hesaplama uygulaması bulunmaktadır. Mpfit olarak zayıflamak ve kilo almak isteyenler için hesapladığımız günlük kalori listeleri sunulmaktadır.

Günlük Kalori Hesaplama Formülü

Sağlıklı yaşam ve beslenme için günlük kalori ihtiyacı hesaplaması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ilk formülü, kalori ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemek olmaktadır. Kilo alma veya verme diyetlerinin oluşturulabilmesi için kalori ihtiyacınızı belirlemeniz gerekmektedir.

Kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu, aktivite durumu ve kilosu gibi detaylar, kişinin bazal metabolizma hızını vermektedir. Bazal metabolizma hızına aktivite faktörü ile sporda harcanan enerji miktarı da eklenmekte olup günlük alınması gereken kalori miktarı hesaplanmaktadır.

Vücudun dinlenme halinde harcadığı kalori miktarını, bazal metabolizma hızı tanımlamaktadır. Kişi hareket etmeden yatar pozisyondayken bile kalori harcamaktadır. Kalori hesaplaması yapanlar, spor yaptıktan sonra kalori çıkarmalıyız mı merak etmektedir. Yakılması gereken kalan kalori miktarını hesaplamak için spor sonrası yakılan kalori çıkarılabilmektedir. 

Günlük Kalori Hesaplama Neden Önemlidir?

Zayıflamak ve iyi bir vücut ölçülerine sahip olmak isteyenler için kalori açığı oluşturulması gerekmektedir. Sadece zayıflamak veya kilo almak isteyenler değil, kilolarını sabit korumak isteyenler de günlük kalori hesaplaması yapmaktadır. Günlük kalori ihtiyacımızı hesaplamak, sağlıklı bir hayata sahip olunmasını sağlamaktadır. 

Kendi başına günlük kalori hesaplaması yapamayanlar için Mpfit günlük kalori hesaplama hizmeti sunmaktadır. Ayrıca kalori ihtiyacımıza uygun diyet listeleri de hazırlanmaktadır. Diyet yapan hemen herkes, günlük alınması gereken kalori ihtiyacını hesaplamaktadır. Beslenme uzmanları tarafından belirlenen günlük kalori ihtiyacına uyulması durumunda, istenilen vücut ölçülerine kavuşulduğu görülmektedir.

Önerilen İçerik: Diyete Devam Ettiğiniz Halde Kilo Vermeniz Neden Durdu?

Normal Bir İnsan Günde Kaç Kalori Yakmalı?

Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek isteyenler, kalori açığını her gün oluşturmaktadır. Kalori açığı oluşturulduktan sonra zayıflanmaya başlanmaktadır. Herkesin günlük kalori ihtiyacı farklılık göstermekte olup yaş ve cinsiyet gibi faktörler kalori ihtiyacını belirlemektedir. Kalori değeri düşük fakat tok tutma süresi uzun olan besinler, düzenli olarak tüketilmektedir.

 Kalori yakmanın yanında su tüketimine gereken özenin verilmesi gerekmektedir. Hareketlere bağlı olmak üzere gün içerisinde kalori yakılmaktadır. Tüketilen gıdalar yakılan kalorileri karşılamakta olup bazen üstüne çıkmaktadır.

 Kilo alma veya verme durumları, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Günlük alınması gereken kalorinin üstüne çıkıldığında, kilonun gözlenmesi gerekmektedir. Bazı kişilere hafif kalori programı verilirken, bazı kişilere de ağır kalori programı verilmektedir.