Kaslar yağ yakmaya yardımcı olur. Düzensiz beslenme ve yaşlanma ile kas kütlesi azalır, bu durumda metabolizma hızı düşer ve yağ kazanımı hızlanır. Siz kilo verdiğinizi düşünürken aslında vücudunuz su kaybediyor ve kısa süreli bir diyet programı ile tekrar meydandasınız. Kan şekerindeki dalgalanmalar vücutta yağ yakımını ve yağ birikimini engelleyen başlıca etkenlerdir. Akılda tutulması gereken nokta ise, kan şekerinizi dengelemek için yapmanız gereken tek şey: dengeli ve sağlıklı beslenmeniz gerektiğidir. Uygun bir egzersiz programı da yağ yakımını destekler. Ancak uygun bir beslenme programı olmadan egzersiz, hedeflerinize ulaşamayabilir. Vücudunuzdaki yağ oranını azaltmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey beslenmenizi düzenlemek olacaktır.

Supplement nedir ve ne işe yarar? Bazen yediğimiz besinlerden aldığımız maddeler eksik kalabilmektedir. Vücutta yetersiz maddelerin dışarıdan alınması için supplementlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle spor yapan kişiler için vücuda giren her ürün büyük bir önem taşımaktadır. Spor yapan kişiler için yeterli protein almak ve yağ yakıcı şeyler tüketmek önemlidir. Supplementler de sporcular için destekleyici spor besinleri arasında yer almaktadır. Ağır antrenmanlar yapan kişiler protein ihtiyaçlarını gidermek adına bol miktarda et ürünlerini tüketmeliler. Yetersiz kalındığı durumlarda supplementler sayesinde bunu karşılamış olurlar.

Yağ Yakıcılar Nelerdir?

Yağ yakıcı denildiğinde akla ilk olarak kafein ve yeşil çay gibi doğal termojenikler gelir. Bunların yanında, bu ürünlerin farklı miktarlarda bir araya getirilerek ve sporcuların ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış termojenik gıda takviyeleri ve kilo vermek isteyen kişilerin tercih edebileceği CLA ve l-karnitin takviyeleri bulunmaktadır.

Doğal Termojenikler

Termojenik ve yağ yakıcı supplementler doğal besinler içerir, metabolizma hızını ve yağ yakımını arttırmayı hedefler. En popüler ve en çok bilinen doğal termojenik ürünler kafein ve yeşil çaydır. Bunların yanı sıra vücutta termojenik etki yaratarak vücudu yağ yakımına teşvik eden başka doğal ürünler de bulunur. Bu ürünlerin başlıcaları acı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi, garsinya bitkisi ve acı turunçlardır. Yağ yakıcı supplement bakarken görebileceğiniz termojenik ürünlerde genellikle bu tür doğal yiyeceklerin ekstreleri bulunur.

Termojenikler Nasıl Çalışır?

 Vücudun ısı üretmek için kalori yaktığı termojenez metabolik bir süreçtir. Egzersiz yapılarak kaslar daha çok çalıştırılır, ısı ve enerji üretilir ve bu sırada kalori yakımı gerçekleşir. Bu süreç, doğal bir şekilde glikoz ve yağ depolarının boşalmasına yardımcı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Termojenik etkiye sahip her ürün, vücutta ısı oluşumunu destekleyerek yakılan kalori miktarını artırabilir. Termojenik ürünlerin egzersiz öncesi kullanılması, daha hızlı ısınmaya ve terlemeye yol açar. Ne kadar çok egzersiz yapılırsa, kasların kasılması sırasında o kadar çok ısı enerjisi oluşturulur ve kalori yakılmış olur.

Yağ Yakıcı Besinler

Kilo vermek bazı insanlar için oldukça zor bir süreçtir. Bazı insanlar için kolay olabilir bu hem metabolizmayla hem de insanların yaşam standartlarıyla ilgilidir. Sağlıklı kilo vermenin en önemli kuralları dengeli beslenme ve egzersizdir. Dengeli beslenmede en önemli rolü oynayan besinler süt, et, balık ve yeşil sebzelerdir. Su kaybolmaz. Kilo alma ve verme şekli kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Bazı insanlar spor yaparken bazıları ise diyet yaparak kilo vermeyi tercih eder. Egzersiz ve sıkı bir diyet kilo vermede çok yardımcı olabilir. Ne yediğinize ve ne içtiğinize bakarak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Zayıflama sürecinde özellikle de daha çok tok tutan lifli besinler tüketmek gerekir. Tok tutan ve zayıflamaya yardımcı olan besinler arasında ise; yulaf, avokado, fındık, elma, armut, yoğurt ve ceviz, haşlanmış yumurta, yeşil çay, şeker yerine tarçın yer alıyor.

Önerilen İçerik


Kilo verirken yağ yakmak metabolizmayı önemli ölçüde hızlandırıyor. Yağ yakıcı bir diyet bir tane olamaz. Ama yağ yakımını destekleyecek olan yiyecek ve içecekler vardır. Yağ yakan besinler arasında ise, lif oranı, yüksek yeşil sebzeler, yumurta, balık, kuruyemiş, yeşil çay yer alıyor. Zayıflama sürecinde özellikle de daha çok tok tutan lifli besinler tüketmek gerekir. Tok tutan ve zayıflamaya yardımcı olan besinler arasında ise; yulaf, avokado, fındık, elma, armut, yoğurt ve ceviz, haşlanmış yumurta, yeşil çay, şeker yerine tarçın yer alıyor. Kilo verirken yağ yakmak metabolizmayı önemli ölçüde hızlandırıyor. Yağ yakıcı bir diyet bir tane olamaz. Ama yağ yakımını destekleyecek olan yiyecek ve içecekler vardır. 

Yumurta

En iyi protein kaynaklarından biri yumurtadır. Tok tutma özelliğine sahiptir böylece kilo verme ve yağ yakmada oldukça etkilidir. Her sabah kahvaltıda yumurta yiyerek gün boyu daha tok kalabilirsiniz. Bu sayede sonrasında açlık hissiniz azalır ve yağ yakımınız hızlanır. Böylece  kilo vermeye başlarsınız. 

Yulaf ve Arpa

Bol lifli tahıllar olan yulaf ve arpa bu özellikleriyle yağ yakımını hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda çok doyurucu etkiye sahip oldukları için fazla yemek yemenize de engel olurlar. Özellikle arpa kan şekerini yavaş yavaş yükselttiğinden acıkmayı diğer tahıllara kıyasla daha fazla geciktiriyor. Açlık hissini az hissettiğiniz sürece daha az yemek yersiniz. Böylece yağ yakımınız hızlanır.

Yeşil Çay

Yeşil çayın yağ yakıcı özelliği içindeki katehin maddesinden geliyor. Bu madde metabolizma hızını ve karaciğerin yağ yakma hızını artırıyor. Yeşil çaydaki bileşikler, yağ hücrelerinin yağları parçalamalarını söyleyen hormon seviyelerini arttırır. Bu yağları kan dolaşımına salıverir ve enerji olarak kullanılabilir hale getirir. Yeşil çay özellikle karın bölgesindeki yağları hedef alıyor. Yeşil çayın içine limon suyu ekleyerek faydasını daha da artırabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistancevizi yağı, tüketebileceğimiz en sağlıklı, en doğal yağlardan biridir. Hindistan cevizi yağı Tiroidinizin sorunsuz çalışmasını sağlarken hem vücut ağırlığınızı azaltmaya hem de vücudunuzdaki yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olur. Yemeklerinize diğer bitkisel yağları eklemek yerine Hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz. 

Maydanoz 

Maydanoz ve maydanoz sapı, vücuttaki ödemi atmanıza yardımcı olur. Maydanoz tüketimi, yan yoldan yağ yakımını artırmanızı sağlar. Peki yağ yakıcı maydanoz limon kürü tarifi nasıl yapılır? Saplı maydanozları, limon suyunu ve klorsuz suyu koyup blenderden geçirin. Elde ettiğiniz yeşil suyu sabahları aç karnına kahvaltıdan 10-15 dakika önce için. 15 gün uyguladıktan sonra 3-4 gün ara verip yeniden 15 günlük bir kür daha yapın.

Kuruyemişler

Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinir. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ birikimini engeller. Yapılarında ki lif ve protein ile yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Bademin özellikle göbek ve bacak yağlarının yakılmasında etkili olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Kalorili bir kuru yemiş olduğu için dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Diyet listesinden kullanılacaksa çiğ ve tuzsuz bademin tercih edilmesi daha uygundur.

Somon Balığı

Somon balığının en bilinen özelliği beyni güçlendirdiğidir. Fakat önemli bir özelliğini her zaman atlıyoruz. Somon balığının içindeki omega-3 kilo vermenize yardımcı olur. Diyet yapan insanların listesinde kesinlikle bulunması gereken bir balıktır. Bağışıklık sistemini de güçlendirici yapıya sahiptir. Metabolizmanıza birazcık değer veriyorsanız, haftada dört veya üç kere somon yiyebilirsiniz.